Wat te doen aan de schaarste op de arbeidsmarkt
Als ondernemer spreekt ons VBA-bestuurslid Taco van der Meer veel met collega-ondernemers die allemaal de negatieve effecten ervaren van schaarste op de arbeidsmarkt. Gevolg van deze schaarste is in ieder geval dat er minder geproduceerd kan worden. Als voorzitter Koninklijke Horeca Nederland afdeling Almere weet hij dat veel horeca ondernemers door tekort aan medewerkers 1-3 dagen dicht moeten zijn per week. Dat impliceert een omzetverlies van tussen de 25 en 40%. Omzet die ze hard nodig hebben om achterstallige coronaschulden te betalen zoals btw en loonbelasting, maar ook teveel ontvangen NOW en TVL.
Daarnaast zijn de huren afgelopen jaar gestegen met ca. 14% en is de energieprijs niet terug op het oude niveau. Ondernemers die nog geen regeling met de belastingdienst hebben getroffen zijn nu echt het haasje en Taco verwacht daardoor veel meer faillissementen en niet alleen in de horeca.
Terug naar die medewerkers. Ondertussen weten we dat Nederland gemiddeld maar 25 uur werkt en daar zit het echte probleem. Is de één aan het rekenen hoeveel ze maar mogen verdienen om maximale huursubsidie, zorgtoeslag etc. te ontvangen, wat neerkomt op ca. 3 dagen werken, staan aan de andere kant van dit spectrum hoog opgeleiden, bijvoorbeeld de huisarts, waarvan er wel genoeg zijn, maar ook velen niet fulltime werken. De wachttijd voor niet-urgente klachten bij de huisarts loopt inmiddels vaak op tot 2 weken. Maar kan de patiënt bepalen wat wel of niet urgent is? Daar heb je nu juist een huisarts voor nodig.
Taco stelt dat het systeem in Nederland niet goed is. Werk je fulltime, verdien je meer en betaal je meer belasting. Werk je veel minder en verdien je daardoor ook minder, dan wordt het aangevuld met allerlei toeslagen en (belasting) voordelen. Waar zit dan de winst om meer te gaan werken en het probleem van het tekort van de arbeidsmarkt op te lossen?
Helaas heeft onze overheid al jaren zijn kop in het zand gestoken. Taco vraagt zich hardop af of een nieuwe regering, die het landsbelang boven het partijbelang stelt, hier wel wat aan kan veranderen.