Onderwijs en bedrijfsleven bundelen krachten in snel veranderende wereld
Een nijpend personeelstekort en snelle technologische veranderingen vragen om actie. Bedrijven worstelen met het vinden van gekwalificeerd personeel, terwijl de vraag naar nieuwe vaardigheden groeit. Tegelijkertijd moeten onderwijsinstellingen zich aanpassen aan de veranderende behoeften van de arbeidsmarkt. Deze dynamiek vraagt om een nauwe samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs.
Mark Vlasblom, bestuurslid van de VBA en directievoorzitter van het ROC Flevoland, benadrukt het belang van deze samenwerking. Hij wijst op succesvolle samenwerkingsverbanden, zoals het initiatief Talentontwikkeling met Wetenschap en Technologie, waarbij mbo-studenten Onderwijsassistent en Pedagogisch Medewerkers tijdens hun stages aandacht geven aan wetenschap en technologie. “Hierdoor worden jonge kinderen tussen de nul en twaalf jaar spelenderwijs al voorbereid op de vlug veranderende wereld van nu.” De stichting ICT Tribe is ook een mooi voorbeeld van een publiek-private samenwerking
De werkvloer biedt kansen
Daarnaast is hij enthousiast over de mogelijkheid voor bedrijven om bij ICT- of digitaliseringsvraagstukken het Digilab Flevoland te benaderen. Hierbij zijn er eveneens voordelen voor beide partijen. “Het is voor studenten waardevol om tijdens hun stage de werkvloer echt te ervaren en organisaties profiteren van hun kwaliteiten. Studenten voeren bijvoorbeeld data-analyses uit zodat bedrijven hun omzet kunnen verhogen of optimaliseren enthousiast ingewikkelde automatiseringsprocessen.”
Bijbanen voor jong talent
Ook moedigt Vlasblom ondernemers aan om studenten een zomer- of bijbaan aan te bieden die inhoudelijk uitdagender is dan vakkenvullen of kranten bezorgen. “Echt een mooie kans voor bedrijven die een personeelstekort hebben en zitten te springen om jonge talenten.“
Optimisme voor de toekomst
De diverse samenwerkingsinitiatieven stemmen Vlasblom optimistisch over de toekomst. “Wel is het noodzakelijk dat we samen als gelijkwaardige partners blijven optrekken. Dan kunnen bedrijven zich blijven innoveren, sluit het onderwijs goed aan op de arbeidsmarkt én zijn we klaar voor wat er ook op ons afkomt. Zelfs wanneer de wereld in een rap tempo verandert.”