Ondernemers willen Vis à Vis voor Almere behouden

Voor het Almeerse ondernemersklimaat is het van groot belang dat de stad voldoende hoogwaardige kunstvoorzieningen biedt. Als theatergezelschap Vis à Vis, als kroonjuweel, uit Almere verdwijnt kan dat gevolgen hebben voor het vestigingsklimaat.
Deel Ondernemers willen Vis à Vis voor Almere behouden via:

Die waarschuwing geeft de Vereniging Bedrijfskring Almere (VBA). Grote, en minder grote, bedrijven klopten de afgelopen jaren bij de grootste ondernemersvereniging van Almere aan om te wijzen om het culturele aanbod in de stad. ​

In 2019 leek het er al op dat het theatergezelschap zou verdwijnen uit Almere, omdat de gemeente woningbouwplannen had op het terrein bij de Muiderzandplaats. De gemeenteraad hield dat uiteindelijk tegen.
Nu lijkt Vis à Vis wederom met de rug tegen de muur te worden gezet. De afgelopen weken werd duidelijk dat er pal naast het terrein woningbouw moet komen, maar dat de geluidsnormen door de voorstellingen van Vis à Vis zullen worden overtreden. Vaak gaan die gepaard met visuele effecten en heftige explosies.

Schandalig
“Schandalig”, zegt bestuurslid Smeeman van de VBA, die in het verleden ook wethouder in Almere was. “Tegen de wil van de gemeenteraad  in wordt Vis à Vis opnieuw in onzekerheid gestort en dus besodemieterd.
Voor Almere zou het echt een ramp zijn als ze besluiten te vertrekken. Het is op cultureel gebied het kroonjuweel van de stad. Dit jaar trokken ze in de zomermaanden al bijna 40.000 bezoekers.
In de winter willen ze nu ook een programma brengen. Dat is een gigantische trekpleister voor de stad. Dat is fijn voor ondernemers,  maar ook voor bedrijven die hier gevestigd zijn, of zich in de toekomst willen gaan vestigen.
Bedrijven geven bij het VBA aan dat een goed cultureel aanbod een reden is om zich in Almere te
vestigen. Zij willen hun personeel hoogwaardige cultuur bieden.“​

​Plannen van de gemeente om het complex van Vis a Vis een kwartslag te draaien, en de tribune in te bouwen in een soort duin, en de verplaatsing van een aantal parkeerplaatsen tot onder de hoogspanningsleiding, kosten enkele miljoenen en leiden volgens het geluidseffectenrapport bovendien niet tot een afdoende oplossing. Dit zou betaald moeten worden uit provinciale gelden die bestemd waren voor het museum. Daarmee moet dan nog wel ingestemd worden door de provincie, wat op zijn minst hoogst twijfelachtig is.

Bestemmingsplan
Smeeman wijst erop dat het terrein bovendien de bestemming ‘leisure’ heeft en dat voor woningbouw het bestemmingsplan gewijzigd moet worden.
Bovendien bereiken ons signalen dat ontwikkelaars helemaal niet staan te springen om op die plek te bouwen.
Omdat ook sociale woningbouw moet komen, is het gebied veel te klein om het rendabel te krijgen. ​Het lijkt logisch dat alle middelen aangewend zullen worden om de benodigde wijziging van het bestemmingsplan niet goed te keuren en dat de gemeenteraad bij haar besluit van 2019 zal blijven om als gemeente nog enigszins betrouwbaar over te komen.

Coalitieakkoord
In het coalitieakkoord hebben de deelnemende partijen inderdaad aangegeven dat cultuur van belang is voor de stad. ‘We vinden het belangrijk dat Almere als toekomstige vijfde stad van Nederland een breed en divers cultuuraanbod heeft. De waarde die cultuur toevoegt aan de stad is niet altijd in euro’s uit te drukken, maar we zien die waarde
onmiskenbaar.’