Kennissessie over bouwen aan een duurzame toekomst

Hoe kan er op een duurzame manier worden gebouwd en blijft Flevoland een fijne plek om te wonen en te werken?
Deel Kennissessie over bouwen aan een duurzame toekomst via:

Flevoland verwacht dat er in 2050 100.000 extra woningen of meer worden gebouwd. Dat is hard nodig om de woningnood te verlichten, maar met zo’n flinke groeispurt komen er ook pittige uitdagingen om de hoek kijken. Hoe kan er op een duurzame manier worden gebouwd en blijft Flevoland tegelijkertijd een fijne plek om te wonen en werken?

Op maandag 25 november a.s. vindt over dit onderwerp de VBA-kennissessie plaats. Hillebrand Koning, manager woningbouw en samenlevingsopbouw van de provincie Flevoland, deelt zijn inzichten. Aansluitend vertelt Polle van Twillert van Qua-vac hoe zij met hun duurzame riolering al inspelen op de toekomst.

Groene bouwmaterialen
Hoewel de provincie zelf geen woningen bouwt, krijgt het met de nieuwe Wet Versterking Regie op de Volkshuisvesting samen met de zes gemeenten wel een grotere regierol in Flevoland. “Een omslag naar een circulaire economie is nodig om de klimaatdoelen te behalen. In 2030 moet dertig procent van de nieuwbouw bestaan uit natuurlijke materialen. We moeten dus anders gaan bouwen”, zegt Koning stellig.

Van land tot pand
Hij vervolgt: “Dat betekent dat we meer biobased gaan bouwen met bijvoorbeeld bamboe, vlas en hennep. Samen met Flevolandse boeren zijn we onder de naam ‘Van land tot pand’ al druk bezig om zelf natuurlijke bouwmaterialen te telen. Voor de bouwsector is deze ontwikkeling ook gunstig, want zo’n duurzame prefab woning kan als cataloguswoning betaalbaar worden gebouwd en snel worden neergezet.”

Flexibel en energiezuinig
Qua-vac speelt met hun duurzame riolering al in op deze ontwikkelingen in de woningbouw. “Door de vacuümtechniek verbruikt onze riolering in vergelijking met traditionele perssystemen slechts twintig procent van de energie. Daarmee zijn we echt uniek in Nederland”, legt Van Twillert uit.

Slimme oplossingen
Bovendien is het systeem heel flexibel wat het ideaal maakt voor bouwlocaties met obstakels in de grond, zoals in de Zuiderzeewijk op Urk. “Daar wordt een oud scheepswrak als archeologische vondst in de grond bewaard. Met onze buizen kunnen we er moeiteloos omheen.”

Ook in Oosterwold in Almere biedt het systeem van Qua-vac een slimme oplossing. Van Twillert: “Onze leidingen hoeven niet diep de grond in. Dat is ideaal voor gebieden met een hoge grondwaterstand, zoals in Flevoland. We kunnen de buizen vrij eenvoudig onder de bestaande kavelwegen door leggen, zonder ingrijpende maatregelen.”

Bouwen aan een vitale samenleving
Duurzaam bouwen is volgens Koning een belangrijk aandachtspunt, maar zeker niet het enige. “De groei gaat ook over zaken als maatschappelijke voorzieningen, onderwijs en werkgelegenheid. Er komen fors meer inwoners bij, maar het aantal banen groeit voorlopig nog niet in hetzelfde tempo. Daarom moeten we goed kijken naar de bereikbaarheid en het onderwijs. We moeten ervoor zorgen dat onze nieuwe inwoners niet alleen een woning vinden, maar ook een plek waar ze zich kunnen ontwikkelen en zich thuis voelen.”

Kansen voor de toekomst
Koning vindt het daarom belangrijk om in te spelen op de kansen die zich voordoen. “Defensie wil bijvoorbeeld de komende jaren negenduizend mensen per jaar aannemen. Tegelijkertijd wordt techniek in oorlogsvoering steeds belangrijker. Denk aan het inzetten van drones of het hacken van systemen. Hier kunnen we met nieuwe opleidingen op inspelen. We moeten er samen voor zorgen dat de groei van onze provincie samengaat met de ontwikkeling van een vitale samenleving.”

Mis het niet! Kennissessie over ZZP-schap
Wil jij in de toekomst ook een kennissessie bijwonen? Houd dan onze agenda in de gaten. De volgende VBA-kennissessie is op dinsdag 3 december (van 16.00 tot 18.00 uur) en gaat over zzp-schap en schijnzelfstandigheid. Zet deze datum alvast in je agenda, want het belooft weer een waardevolle bijeenkomst te worden! Je kunt je binnenkort via deze pagina aanmelden.